Verstandskiezen

Een verstandskies komt over het algemeen door bij jongeren tussen de 17 en 21 jaar. Maar dit kan ook op latere leeftijd nog gebeuren! Vier extra kiezen helemaal achterin je boven- en onderkaak.

Het doorkomen van de verstandskiezen kan pijnlijk zijn, en helaas is het niet vanzelfsprekend dat er genoeg ruimte in je mond is. 

Waar doorkomende verstandskiezen bij sommigen geen enkel probleem opleveren, komt het vaak voor dat er niet genoeg of zelfs helemaal geen ruimte is in je mond voor doorkomende verstandskiezen. Met als gevolg pijnlijke verstandskiezen en gevoelig tandvlees.

 

Verstandkiezen poetsen terwijl je er lastig bij kunt

Omdat verstandskiezen ver achterin je mond liggen, zijn ze lastig te poetsen.

Veel mensen zijn geneigd hun mond extra ver open te doen om zo bij de verstandskies te kunnen komen. Dit terwijl het juist beter is om je mond niet te ver te openen zodat je wang slap blijft en je tandenborstel beter tussen je tanden en wang kan komen.

Er bestaan ook speciale tandenborstels met weinig haren, of gebruik een kindertandenborstel met kleine borstelkop. Een mondhygiënist kan je tips geven hoe je je verstandskiezen goed schoon houdt.

 

Pijn aan verstandskies

Wanneer er te weinig ruimte is voor de verstandskiezen om door te komen, is de kans groot dat ze maar half doorkomen. Ook kunnen ze scheef groeien of helemaal niet doorkomen. Als de verstandskies maar half doorkomt, zit er vaak wat loszittend tandvlees omheen. Dat is zeer gevoelig voor infecties en ontstekingen. Ook kan een half doorgekomen verstandskies leiden tot pijn, moeite met kauwen en vaak op de wang bijten.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kan het niet zo zijn dat bij te weinig ruimte je andere tanden scheef gaan staan. De verstandskies komt in dat geval maar gedeeltelijk of helemaal niet door.

 

Verstandskiezen laten trekken

Het kan soms noodzakelijk zijn om één of meerdere verstandskiezen te laten trekken.

Dit is bijvoorbeeld nodig bij gebrek aan ruimte. Ook moet een verstandkies soms getrokken worden omdat deze slecht schoongehouden wordt omdat je er moeilijk bij kunt met poetsen. Dat leidt tot ontstoken tandvlees of tandbederf (gaatjes).

Een mondhygiënist of tandarts kan je adviseren of het trekken van je verstandskies in jouw geval noodzakelijk is. Verstandskiezen trekken wordt gedaan door een tandarts of kaakchirurg.

 

Pin It on Pinterest

Share This