Verkleurde Tanden
Niemand heeft dezelfde kleur tanden. De één heeft witte tanden, bij een ander zijn ze een stuk geler. En soms is het maar één tand met een afwijkende kleur ten opzichte van de rest.
Die kleurverschillen kunnen komen door aanleg of vroegere problemen met het melkgebit, maar kunnen ook veel andere oorzaken hebben.
Als je tanden heel erg verkleurd zijn, is dat ontzettend vervelend. Veel mensen schamen zich ervoor en durven bijvoorbeeld niet meer te lachen of houden hun hand voor hun mond wanneer ze praten.
In- en uitwendige verkleuringen
Tanden kunnen zowel in- als uitwendig verkleuren door een breed scala aan oorzaken. Tanden zijn opgebouwd uit tandbeen en tandglazuur. De kleur van het tandbeen en de dikte van het glazuur bepalen de kleur van je tanden. De kleur van je tandbeen is erfelijk bepaald.
Er zijn twee soorten verkleuringen. De inwendige en uitwendige verkleuringen.
Inwendige verkleuringen
Een inwendige verkleuring treedt namelijk op bij veranderingen in het tandbeen of tandglazuur. Dit kan vele oorzaken hebben zoals ouderdom, een val waardoor de tandzenuw afsterft, maar ook tandproblemen uit je jeugd.
Uitwendige verkleuringen
Uitwendige verkleuringen worden veroorzaakt door kleurstoffen in eten en drinken of door roken. Bekende voorbeelden zijn koffie, thee en rode wijn.
De oorzaken van verkleurde tanden
Je tanden verkleuren sneller wanneer je rookt of veel eten of drinken nuttigt die vol kleurstoffen zitten. Denk aan koffie, rode wijn, thee, rode vruchtensappen of jam. Andere oorzaken kunnen zijn:
- Een harde val of een klap op het gebit kan ervoor zorgen dat de tandzenuw afsterft. In het binnenste van de tand loopt namelijk het wortelkanaal: een holte die gevuld is met een zenuw en bloedvaten. Een klap kan de zenuw beschadigen, waardoor deze afsterft, met een blauw-grijze ‘dode tand’ tot gevolg. Een dode tand krijgt die grijze kleur omdat ijzer in de rode bloedlichaampjes vrijkomt. De verkleuring van de tand kan al binnen enkele dagen na de klap optreden maar kan ook jaren later ineens gebeuren. Een dode tand kan visueel opgeknapt worden door het van binnenuit te bleken na een wortelkanaalbehandeling waarbij de tand van binnenuit wordt opgevuld.
- Veroudering en slijtage is een natuurlijk proces. Hoe langer je je tanden gebruikt, hoe meer barstjes deze gaan bevatten. Kleurstoffen dringen die barstjes gemakkelijk binnen waardoor je tanden verkleuren en doffer worden.
- Een grijze amalgaamvulling kan ervoor zorgen dat je tand er grijs of zwart uit ziet. Je kunt een donkere vulling laten vervangen door een witte composietvulling.
- Tandproblemen op jonge leeftijd kunnen doorwerken in het volwassen gebit. Wanneer je als kind last had van glazuurafwijkingen zoals kaaskiezen, amelogenesis imperfecta of fluorose of van andere gebitsproblemen zoals ernstige tandbederf, is de kans groot dat je daar op latere leeftijd nog steeds de problemen van ondervindt. De meeste glazuurafwijkingen zijn namelijk blijvend.