Teruggetrokken Tandvlees
Bijna iedereen heeft wel last van terugtrekkend tandvlees. Teruggetrokken tandvlees is een aandoening waarbij de wortels van je tanden bloot komen te liggen en daardoor kwetsbaarder worden.
Een lichte vorm van teruggetrokken tandvlees kun je zelf prima behandelen. Wanneer teruggetrokken tandvlees daarentegen te ernstig wordt, is het alleen nog te herstellen met een ingreep.
Hoe herken ik teruggetrokken tandvlees?
Bij teruggetrokken tandvlees komen de tandhalzen bloot te liggen en kan koud of warm eten en drinken een gevoelige reactie geven.
Teruggetrokken tandvlees kun je ook herkennen aan kieren en spleetjes tussen de tanden en kiezen.
Wanneer het tandvlees terugtrekt lijken je tanden langer en kunnen ze een meer gele kleur krijgen.
Teruggetrokken tandvlees behandelen
De eerste stap bij teruggetrokken tandvlees is onderzoek, uitgebreid advies en op jouw afgestemde informatie over poetsen en tussen de tanden en kiezen reinigen. Eventueel aangevuld met een uitgebreide gebitsreiniging door een mondhygiënist.
Wanneer het tandvlees te ver is teruggetrokken en je veel pijnklachten ervaart, kan een tandvleesherstellende behandeling nodig zijn door een parodontoloog.
- Bij de zogenaamde ‘Pinhole-methode’ wordt er een gaatje gemaakt in het tandvlees en met een haakje wordt het tandvlees van binnenuit naar beneden geduwd. Vervolgens worden reepjes collageenweefsel aan de binnenkant van het tandvlees aangebracht ter ondersteuning van het tandvlees;
- Bij een tandvleestransplantatie wordt een lapje tandvlees, meestal uit het gehemelte, over de tandhals geplaatst waardoor deze weer bedekt is;
- Een puur cosmetische oplossing is een een plaatje van kunsthars die over de blootliggende tandhalzen wordt geplaatst.
De oorzaken van terugtrekkend tandvlees
De meest voorkomende oorzaak is te hard poetsen of knarsen/klemmen. Je drukt bijvoorbeeld te hard op je tandenborstel tijdens het poetsen of de haren van je tandenborstel zijn te hard. Andere oorzaken zijn o.a.:
- Een slechte mondhygiëne. Wanneer tandplak niet goed wordt verwijderd, kan dit het tandvlees gaan irriteren, waardoor dit kan terugtrekken;
- Trauma aan het tandvlees. Tandvlees kan zich terugtrekken wanneer het beschadigd is geraakt na bijvoorbeeld een operatie of ongeluk;
- Genetische aanleg. Net als de rest van je lichaam is ook de conditie van je tandvlees aanleggevoelig. Wanneer (één van) je ouders last heeft van teruggetrokken tandvlees is de kans groter dat jij dit ook krijgt;
- Een tekort aan vitamine C en D;
- Zeer scheve tanden. Bij scheve tanden raakt het tandvlees makkelijker ontstoken en trekt het tandvlees zich sneller terug.
Kronen en implantaten. Het lichaam kan reageren op lichaamsvreemde stoffen en zich daarop willen aanpassen. Kronen en implantaten kunnen dus leiden tot teruggetrokken tandvlees.
Teruggetrokken tandvlees voorkomen
Het voorkomen van teruggetrokken tandvlees begint bij een goede mondhygiëne.
Poets twee keer per dag met een fluoridehoudende tandpasta en een tandenborstel met zachte haren (soft of medium). Je kunt ook een elektrische tandenborstel met druksensor aanschaffen die een waarschuwing geeft wanneer je te hard drukt tijdens het poetsen. Borstel de randen van het tandvlees voorzichtig mee.
Een belangrijke aanvulling op dit ritueel is flossen, stokeren of rageren, soms aangevuld met een mondspoelmiddel of tongschraper.
Bij teruggetrokken tandvlees is het extra belangrijk om voorzichtig en vooral niet te hard te poetsen, maar wel zorgvuldig.