Tandenpoetsen bij Peuters en Kleuters

Het is belangrijk om het gebit van je peuter of kleuter goed te poetsen en verzorgen. Minstens zo belangrijk is om het poetsen te stimuleren zodat je peuter gewend raakt aan het terugkerende ritueel van tandenpoetsen. Jong geleerd is immers oud gedaan.

Tot je kind twee jaar oud is, is één keer per dag poetsen voldoende. Vanaf het tweede levensjaar begin je met twee keer poetsen per dag. De beste momenten zijn ’s avonds voor het slapengaan en ’s ochtends na het ontbijt.

 

Eetmomenten

Het is belangrijk om een kindergebit gaatjesvrij te houden. Dit doe je niet alleen door goed te poetsen maar ook door te letten op het aantal eetmomenten.

Probeer dat te reguleren tot maximaal zeven eet- en drinkmomenten per dag. Leer je baby of peuter niet aan om een fles met melk of limonade mee naar bed te nemen. Melk of een drankje meenemen naar bed geeft de bacteriën de kans om suikers in zuur om te zetten wat kan leiden tot zuigflescariës.

Geef bij zuigbehoeften liever een speen mee naar bed.

 

Poetspret

Waar de ene peuter of kleuter tandenpoetsen een feest vindt, sputtert de ander flink tegen. Om je peuter te leren wennen aan het tandenpoetsen, zijn er vele manieren om het zo leuk mogelijk te maken:

 

  • Koop een leuke felgekleurde (elektrische) tandenborstel of laat je kindje er zelf één uitzoeken.
  • Download een app op je telefoon waarbij je peuter of kleuter samen met figuurtjes kan poetsen. Zelf een grappig liedje bedenken kan natuurlijk ook.
  • Laat ze zelf poetsen om het ze spelenderwijs te leren.
  • Poets het wel zelf altijd na.
  • Laat je peuter meekijken in een spiegeltje zodat ze begrijpen wat er in hun mond gebeurt.
  • Poets samen, zodat je peuter jouw gedrag kopieert.
  • Neem je peuter mee naar bezoekjes aan de mondhygiënist, zodat ze leren dat deze bezoekjes niet eng zijn.

Waarmee poets ik de tanden van mijn peuter of kleuter?

Een leuke kindertandenborstel
De tanden van je peuter poets je met een kindertandenborstel met zachte haren en een kleine kop. Door alle doorkomende tanden, kan het tandvlees erg gevoelig zijn. Poets voorzichtig de boven-, binnen- en buitenkant van de tandjes met horizontale heen- en weer bewegingen. Vergeet ook de achterkant van de laatste kiezen niet. Probeer dat tevens zoveel mogelijk in een vaste volgorde te doen zodat je peuter of kleuter de poetsroutine leert kennen.

Een elektrische tandenborstel voor je peuter
Wanneer je kind de leeftijd heeft bereikt dat het zelf een tandborstel kan vasthouden en kan poetsen (meestal vanaf drie jaar), kan het ook leren poetsen met een elektrische tandenborstel.

Het is wel belangrijk een speciale elektrische tandenborstel voor kinderen te kopen, met een kleinere borstelkop – afgestemd op het formaat van hun mond en tandjes -, zachte borstelharen en een speciaal handvat voor een betere grip.

Het poetsen met een elektrische tandenborstel is vooral goed voor de stimulatie van het tandenpoetsen omdat kinderen dit vaak erg leuk vinden om te doen. Ook is er voor sommige elektrische kindertandenborstels een app verkrijgbaar, wat het poetsen nóg leuker maakt.

Tandpasta
Voor peuters en kleuters is er een speciale peutertandpasta voor kinderen van 0-5 jaar. Een dotje ter grootte van een erwt is voldoende. Peutertandpasta’s hebben een milde, aangename smaak en een aangepaste hoeveelheid fluoride waardoor spoelen na het poetsen niet nodig is en het geen kwaad kan wanneer je kind dit inslikt.

 

Pin It on Pinterest

Share This