Tandenpoetsen bij Baby’s

Al vanaf het eerste tandje van je baby is het belangrijk om goed te poetsen. Naast dat het goed is om je baby te leren wennen aan tandenpoetsen, heeft het tevens een positieve invloed op het uiteindelijke volwassen gebit. Je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn!

Om je baby te leren wennen aan het tandenpoetsen, is het belangrijk om er van jongs af aan een terugkerend en leuk ritueel van te maken. Omdat tandenpoetsen bij een baby niet altijd even makkelijk gaat, is het tevens goed om het voor je baby zo aangenaam mogelijk te maken. Liggend poetsen blijkt vaak een goede manier. Laat bijvoorbeeld het hoofdje op je hand rusten terwijl je in bed zit, of leg je baby op de commode. Poets voorzichtig de boven-, binnen- en buitenkant van de tandjes met horizontale heen- en weerbewegingen.

Doorbrekende tandjes zijn extra gevoelig voor gaatjes omdat het glazuur nog niet is uitgehard. Tot je kindje twee jaar oud is, is één keer per dag tandenpoetsen voldoende. Bij voorkeur poets je vlak voor het slapengaan zodat je baby met schone tandjes naar bed gaat.

 

Waarmee poets ik de tanden van mijn baby?

De juiste tandenborstel voor je baby
Voor baby’s zijn er speciale (vinger)tandenborstels met een kleine kop en zachte borstelharen. Vaak hebben ze een felle kleur om ze aantrekkelijk te maken voor je baby. Het is belangrijk dat kleine kinderen een positieve associatie hebben bij het tandenpoetsen. Door ze zelf te laten spelen met de tandenborstel of ze erop te laten bijten of sabbelen tijdens bijvoorbeeld het verschoonmoment kun je dit stimuleren.

Tandpasta
Poets de tanden van je baby met een peutertandpasta, geschikt voor 0-5 jaar. Voor baby’s is een dotje ter grootte van een rijstkorrel al voldoende. Peutertandpasta’s hebben een milde, aangename smaak en een aangepaste hoeveelheid fluoride waardoor spoelen na het poetsen niet nodig is.

Pin It on Pinterest

Share This