Paradontitis (ontstoken tanvlees met botafbraak)
Parodontitis is een ernstige vorm van tandvleesontsteking. Als je last hebt van parodontitis laat je tandvlees los van je tanden en kiezen, waardoor deze los komen te zitten. Ook je kaakbot wordt aangetast. Afgebroken kaakbot is onherstelbaar.
Een tijdige behandeling van parodontitis door een mondhygiënist is daarom absoluut noodzakelijk!
De gezondheid van je tandvlees is ontzettend belangrijk. Je tandvlees vormt namelijk -samen met je kaakbot- het fundament van je tanden en kiezen.
Heb je een beginnende tandvleesontsteking? Bezoek dan regelmatig de mondhygiënist om te voorkomen dat de ontsteking erger wordt en leidt tot parodontitis.
Oorzaak van parodontitis
Parodontitis is een ernstige vorm van tandvleesontsteking. Verwaarloos je een beginnen tandvleesontsteking? Dan kan dit dus leiden tot parodontitis.
Hoe ontstaat tandvleesontsteking?
Ons eten en drinken zit bomvol suikers en andere koolhydraten. Samen met de bacteriën en het speeksel in je mond vormen ze tandplak. De bacteriën in tandplak produceren allerlei (gif)stoffen die je tandvlees irriteren en tandvleesontsteking kunnen veroorzaken.
Is je mondhygiëne onvoldoende? Poets je te weinig of niet goed genoeg? Dan blijft tandplak te lang op je tanden en kiezen zitten. Dit kan tandvleesontsteking veroorzaken.
Als gevolg van tandvleesontsteking ontstaat er een ruimte tussen je tanden en je tandvlees (een pocket). Die pocket vult zich op zijn beurt ook weer op met tandplak en tandsteen. Hierdoor kan het onderliggende kaakbot worden aangetast. Gebeurt dit? Dan kunnen je tanden en kiezen los komen te zitten.
Door tandvleesontsteking trekt tevens je tandvlees terug, waardoor de wortels van je tanden en kiezen bloot komen te liggen. Je tanden worden dan erg gevoelig voor koude en warme prikkels.
Parodontitis voorkomen
Het voorkomen van parodontitis begint bij een goede mondhygiëne.
- Poets twee keer per dag met een fluoridehoudende tandpasta;
- Kies een tandenborstel die het best bij jouw gebit past;
- Een belangrijke aanvulling op dit ritueel is het reinigen tussen je tanden en kiezen (stokeren, rageren of flossen), soms aangevuld met een mondspoelmiddel of tongschraper.
Al deze manieren van mondverzorging zijn bedoeld om tandplak te verwijderen. En daarmee dus ook alle schadelijke bacteriën die tandvleesontsteking veroorzaken.
Veel mensen stoppen met tandenpoetsen wanneer ze pijnlijk of ontstoken tandvlees hebben. Om tandplak te verwijderen (en dus verdere uitbreiding van de ontsteking te voorkomen) is het echter van groot belang om ook te blijven poetsen. Poets voorzichtig en met een zachte tandenborstel je tandvleesrand en de ruimte tussen je tanden en kiezen.
Parodontitis herkennen
- Ziet je tandvlees er rood en gezwollen uit?
- Bloedt je tandvlees tijdens het poetsen of bij lichte aanrakingen?
- Voelt je tandvlees pijnlijk aan?
- Heb je een metaal-achtige smaak in je mond of heb je een slechte adem?
Dan is de kans groot dat je tandvleesontsteking hebt. Parodontitis gaat nog een stapje verder, maar komt voort uit een tandvleesontsteking. Laat ook je beginnende tandvleesontsteking dus op tijd behandelen.
Last van teruggetrokken tandvlees of loskomende tanden?
Dit kunnen symptomen zijn van parodontitis. Bij parodontitis laat je tandvlees namelijk los van je tanden en kiezen. Ontstoken tandvlees of parodontitis hoeft niet persé het hele gebit te treffen, maar kan ook tussen twee tanden of kiezen zitten.
Parodontitis is soms lastig te herkennen
Niet bij iedereen is parodontitis goed zichtbaar en daarom kan het lang onopgemerkt blijven. Het gevaar daarvan is dat de ontsteking pas ontdekt wordt in een laat stadium. Laat een mondhygiënist je gebit daarom regelmatig controleren en reinigen.
Parodontitis behandeling
Bij parodontitis trekt je tandvlees terug en wordt je kaakbot afgebroken. Hierdoor kunnen je tanden en kiezen los komen te zitten en uiteindelijk uitvallen. Kaakbot dat verdwenen is komt niet meer terug. Een tijdige behandeling van parodontitis (of nog beter: voorkomen!) is daarom ontzettend belangrijk. Parodontitis kun je niet zelf behandelen.
Om te achterhalen hoe ernstig de parodontitis is, meet de mondhygiënist de diepte van de pockets: de ruimte tussen je tand en het tandvlees.
- Bij gezond tandvlees is die ruimte 1 tot 3 mm diep en bloedt niet.
- Bij ontstoken tandvlees is de pocket tot 5 mm diep.
- Bij parodontitis is de pocket 6 mm of dieper.
Flap-operatie
Soms komt het voor dat de pockets tussen de tanden en het tandvlees zo diep zijn, dat een behandeling van een mondhygiënist niet voldoende is. In dat geval kan er een flap-operatie worden uitgevoerd door een parodontoloog of kaakchirurg.
Bij een flap-operatie wordt onder een plaatselijke verdoving het tandvlees losgemaakt van de tanden en/of kiezen. Hierdoor is het mogelijk om het achtergebleven tandplak en de tandsteen te verwijderen, het ontstekingsweefsel te verwijderen en bot bij te werken. Vervolgens wordt het tandvlees gehecht.
Merk je dat je een beginnende tandvleesontsteking hebt? Ga dan op tijd naar de mondhygiënist om parodontitis te voorkomen! Een mondhygiënist kan je adviseren, concrete tips en poetsinstructies geven en je gebit periodiek grondig reinigen en controleren.