Flossen, ragen en stoken

Reinigen tussen je tanden en kiezen

Met alleen tandenpoetsen kom je niet of maar lastig op de moeilijk bereikbare plekken in je mond. Vervelend, want voor de verwijdering van tandplak en bacteriën is dit essentieel! Hoe kun je dan wel reinigen tussen je tanden en kiezen? Rageren, stokeren of flossen zijn goede manieren om je gebit schoon te houden.

Juist tussen je tanden en kiezen hopen zich de meeste tandplak en bacteriën op. Dat kan gebitsproblemen zoals gaatjes, ontstoken tandvlees en een slechte adem tot gevolg hebben. Door tussen je tanden en kiezen te flossen, rageren of stokeren (ook wel interdentaal reinigen genoemd) houd je ook die lastige plekken goed schoon. Wij raden aan om dagelijks éénmaal te flossen, rageren of stokeren.

Hoe reinig ik tussen mijn tanden en kiezen?

Wanneer je je tanden gaat flossen, rageren of stokeren, is het belangrijk dat je dat op een juiste manier doet. Verkeerd gebruik van tandenstokers, flosdraad of ragers kan schade aanrichten.

Een mondhygiënist kan je tips geven en laten zien hoe je een tandenstoker, rager of flosdraad op de juiste manier gebruikt. Omdat niet alle tanden even ver uit elkaar staan, kan het soms nodig zijn de verschillende methoden te combineren.

 

Flossen

Flossen is het meest geschikt voor tanden en kiezen die dicht tegen elkaar aan staan. Flosdraad is namelijk dun genoeg om tussen je tanden en kiezen te passen. Goed flossen is lastig. Een mondhygiënist kan je adviseren en het voordoen.

 

Tanden flossen: hoe werkt het?

 • Neem een stukje flosdraad van ongeveer 40 cm en wikkel de uiteinden om je middelvingers.
 • Houd de flosdraad gespannen tussen duim en wijsvinger en duw de draad tussen de achterste en één-na-achterste kies.
 • Beweeg de flosdraad heen en weer in een omhooggaande beweging langs de kies alsof je hem van de zijkant aan het oppoetsen bent.
 • Gebruik bij iedere tand of kies een schoon stukje van de flosdraad.
 • Herhaal dit waar mogelijk bij alle tanden en kiezen.

Tanden stokeren

Een tandenstoker is vaak driehoekig van vorm en kan daarom prima gebruikt worden op plaatsen waar iets meer ruimte tussen de tanden en kiezen zit. Een goede tandenstoker is van hout en splintert niet. Een cocktailprikker is dus niet geschikt om je tanden te stokeren!

Tanden stokeren: hoe werkt het?

 • Maak de tandenstoker even nat onder de kraan of met speeksel zodat hij zacht wordt en zich flexibeler tussen je tanden vormt.
 • Breng de punt van de tandenstoker voorzichtig met duim en wijsvinger tussen twee tanden of kiezen, met de platte kant tegen het tandvlees aan.
 • Wanneer de platte kant van de tandenstoker goed tegen je tandvleesrand aan ligt, schuif je de stoker wat verder tussen je tanden. Haal hem dan zo’n zeven keer heen en weer. De zijkanten van de tandenstoker reinigen je tanden.
 • Herhaal dit waar mogelijk bij alle tanden en kiezen. Pak een nieuwe tandenstoker wanneer hij afbreekt.

 

Tanden rageren

Ragers zijn kleine, ronde borsteltjes die geschikt zijn voor het reinigen tussen tanden waarbij de tussenruimte vrij groot is. Ragers zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Het is van groot belang dat je het juiste formaat kiest om ervoor te zorgen dat de metalen kern van het borsteltje je tanden niet raakt. Een mondhygiënist kan je helpen met het bepalen van de juiste grootte van de rager.

Tanden rageren: hoe werkt het?

 • Houd een rager tussen duim en wijsvinger. Steun met je middelvinger op je kaak, zodat je kunt sturen.
 • Zet de rager tussen je tanden tegen je tandvleesrand aan, alleen vanaf de buitenkant van je tanden en kiezen.
 • Plaats de rager recht tussen je tanden of kiezen en beweeg hem recht en vervolgens een beetje diagonaal heen en weer.
 • Herhaal dit bij alle ruimtes tussen je tanden en kiezen.

 

Pin It on Pinterest

Share This