Doorkomende Melktanden

Wanneer komen babytandjes door?

De eerste melktanden van je baby komen door wanneer je baby tussen de zes en negen maanden oud is.

Het doorkomen van de melktandjes begint met de middelste twee snijtanden in de onderkaak. Je baby krijgt tandjes en gaat er anders uitzien.

Veel ouders vinden het doorkomen van het melkgebit een ware mijlpaal. Het doorkomen van tandjes kan voor je baby echter met de nodige ongemakken gepaard gaan.

Volgorde melktanden

Het doorkomen van een melkgebit gebeurt in een vaste volgorde. Wanneer je baby ongeveer één jaar oud is, zijn de vier bovenste en vier onderste snijtanden doorgekomen. Daarna volgen de kiezen en hoektanden.

 

Symptomen doorkomende melktanden

Het doorkomen van de eerste tandjes kunnen wat klachten en ongemakken veroorzaken bij je baby. Symptomen zijn bijvoorbeeld:

  • Kwijlen
  • Slecht slapen
  • Veel huilen
  • Op alles willen bijten
  • Wrijven over de wangen
  • Weigeren te eten
  • Koorts
  • Diarree.

Alle kleintjes en hun ouders moeten hier doorheen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de pijn van doorgekomen tandjes bij je baby te verminderen.

 

Hoeveel tanden heeft een kind?

Wanneer je kind ongeveer 2,5 jaar oud is, is het melkgebit compleet. Het melkgebit bestaat dan uit twintig tanden en kiezen die gelijk verdeeld zijn over de onder- en bovenkaak:

  • 12 melktanden;
  • 8 melkkiezen.

Melktanden poetsen

Al vanaf het eerste tandje is het belangrijk om goed te poetsen.

Poetsen tot 2 jaar

Voor kinderen tot twee jaar is 1x per dag poetsen voldoende. Doe dit bij voorkeur ’s avonds voor het slapengaan. Zo gaat je kind met een fris gebit naar bed. Vooral bij baby’s kan tandenpoetsen nogal een uitdaging zijn.

Een goede tip is om je kindje liggend vast te houden terwijl je in bed zit, of leg je baby op de commode. Een vingertandenborstel is een handig hulpmiddel om de eerste melktandjes goed te kunnen poetsen. Gebruik daarbij een hoeveelheid peutertandpasta ter grootte van een rijstkorrel.

Poetsen vanaf 2 jaar

Vanaf twee jaar is het noodzakelijk om 2x per dag te poetsen. Gebruik een dotje peutertandpasta ter grootte van een erwt.

Tip: Koop voor je peuter een leuke peutertandenborstel met felle kleurtjes en figuurtjes. Probeer van tandenpoetsen een gezellig ritueel te maken. Zo krijgt je kind positieve associaties bij het poetsen.

Een mondhygiënist kan daarbij helpen. Niet alleen door het kindergebit te controleren en behandelen, maar ook door jonge ouders advies en informatie te geven. Een mondhygiënist kan je helpen met poetsinstructies en kinderen spelenderwijs laten wennen aan gebitsonderzoeken en behandelingen.

Wist je dat kinderen tot 18 jaar gratis naar de mondhygiënist kunnen? Geef ze een goede start met een gezond melkgebit.

Pin It on Pinterest

Share This